Iedereen heeft een mening over fotografie en dat mag. Echter als fotograaf deel ik de mening van vele niet. Welke mening hoor ik je denken? Ik zal het toelichten; “Je hoeft alleen maar op een knopje te drukken!”  Hieronder zal ik uitleggen, waarom de werkelijkheid toch iets anders ligt.

Eens, als je de duurste camera hebt met de meest mooie objectieven, wil dat nog niet zeggen dat je een topfotograaf bent. Maar wat is een topfotograaf? Iedere creatieveling werkt naar zijn kunnen, je vindt zijn of haar werk mooi of niet. Toch wordt ‘het zijn van fotograaf’ vaak onderschat; Men kan het zelf beter of heeft wel een vriend met een camera. Geloof mij een beetje zelf respecterende fotograaf weet heel goed wat hij of zij aan het doen is. Lees vooral onderstaande tien vergelijkingen, wellicht krijgt die fotograaf die je inhuurt dan die waardering die hij of zij verdient en graag wil krijgen.

Je hoeft alleen maar op een knopje te drukken

Begrijp het ‘fotografen-proces’

Denk alsof je een bakker betaald om een mooie verjaardagstaart voor je te bakken! Je zegt ook niet tegen de bakker: “Ik neem het beslag wel mee naar huis, want ik heb thuis zelf een oven. Ik heb wel eens taart gemaakt, dan bak ik hem thuis wel.” en daarboven op vraag je terloops nog even om korting, omdat je hem zelf afbakt.

Als je voor een fotograaf inhuurt betaal je voor het eindresultaat, zie dat hetzelfde als de complete verjaardagstaart. Het is namelijk het eindresultaat wat telt voor de fotograaf. Oh en voor de bakker ook trouwens.

Dus dat betekent zoveel als:

  • Vraag niet om de originele bestanden
  • Oh en zeg zeker niet: “Mijn man/vriend(in)/etc. heeft ook photoshop, krijgen wij korting als wij ze zelf bewerken?”

 

Wees tevreden met het aantal foto’s wat je krijgt 

Fotografen houden echt geen foto’s achter waar jij prachtig opstaat! Nee, echt niet! Als een foto niet geleverd wordt, dan is daar een reden voor. Waarschijnlijk heb je van tevoren een vaste prijsafspraak gemaakt met een daarbij behorende aantal foto’s, dat is niet zomaar.

Om meer foto’s vragen dan afgesproken is best wel een beetje brutaal. Vragen om foto’s die niet bij het eindresultaat zitten is eigenlijk hetzelfde om de bakker om de eierschalen te vragen. Die blijven ook over, maar worden niet meegeleverd bij je verjaardagstaart.

Verwacht geen gratis foto’s

Als je extra foto’s krijgt, mooi! Waardeer dat, maar ga er niet om vragen. ‘Ok, maar het zijn maar digitale bestanden?’ Bij de bakker vraag je ook niet om extra gebakjes bij je verjaardagstaart, toch? Een fotosessie stopt niet nadat de foto’s zijn gemaakt. Een fotograaf is veel tijd kwijt, met het uitzoeken, na bewerken en afleveren van het eindresultaat.

Een watermerk? Die zit er niet voor niets!

Verwijder nooit een watermerk van een foto! Delen van een foto afsnijden, verprutst de compositie die de fotograaf zorgvuldig heeft gekozen. U koopt toch ook geen schilderij en snijd de handtekening van de schilder uit het doek? U verwijdert het krediet wat ze verdienen. Uiteraard levert de fotograaf u met alle liefde fotoafdrukken zonder watermerk.

Bewerk geen foto’s!

Nee, geen filters! Alstublieft niet! U vernietigd het werk van de fotograaf! U laat namelijk wel de bewerkte foto’s aan vrienden en familie zien. Die gaan er vanuit dat het het werk van de fotograaf is. M.a.w. als u de stijl van de fotograaf niet mooi vindt, dan kunt u beter voor een fotograaf kiezen die wel bij u past. Bewerken van foto’s is een belediging van de fotograaf.

Vraag alleen een bevriende fotograaf voor zijn werk, niet omdat het ‘lekker handig’ is.

Vraag deze vriend vooral niet, omdat u dan verwacht korting te krijgen. Als u zijn of haar stijl niet mooi vindt, betaal dan beter iets meer voor die fotograaf die wel bij u past.

Vraag niet om een andere stijl dan die van de fotograaf

Niet alle fotografie is hetzelfde. Grote kans dat als u een ‘New Born’ fotograaf vraagt om uw kledinglijn te fotograferen of als u een dierenfotograaf vraagt een feest te fotograferen, dat u niet tevreden bent met de resultaten. En dat geldt ook voor de fotograaf!

Geef de fotograaf de credit die hij verdient op social media

Je hebt immers de foto niet zelf gemaakt. Tag de fotograaf die het wel deed. Makkelijker kan het niet. Professionele fotografen hebben vaak een eigen social media-account en het is binnen een seconde gebeurd. “Mond op mond’ reclame is de beste reclame die de fotograaf kan hebben!

Nodig je bevriende fotograaf niet uit op je feest en vraag deze om zijn of haar camera mee te nemen

Geloof het of niet, Fotografie is best aanpoten. En een fotograaf heeft ook wel eens zin in een feestje. Die verjaardagstaart die je bij de bakker hebt gekocht moet immers ook op! Nodig de hem of haar uit als fotograaf (en betaal) of als bevriende gast. Geloof mij fotografen zijn net mensen! En die hebben ook ontspanning nodig.

De camera maakt de foto’s, toch?

Waarom een fotograaf graag gewaardeerd wil worden“Jouw foto’s zijn prachtig! Je moet wel een hele goede camera hebben!’ Dat is echt geen compliment, eerder een belediging. Met elke camera kan je namelijk prachtige foto’s maken.  Als je zegt dat de camera de reden is dat de foto’s zo mooi zijn, zeg je eigenlijk tegen de schilder dat jij met hele dure verf net zulke mooie schilderijen kan maken als de schilder. Een fotograaf investeert in lesmateriaal, software en workshops om zijn fotografie naar een hoger plan te tillen. De camera is slechts een instrument om het eindresultaat te bereiken. Herinner je je de bakker nog? Deze heeft ook een mixer nodig om een verjaardagstaart te maken, en een oven en een kookboek.

Geniet van uw verjaardagstaart! En van de foto’s! Eet en kijk smakelijk!

 

Geef van Eis Fotografie een like!

Volg ons op Instagram en Facebook! <- Klik daar dus!