New York 2022

Reisdag 01 – Woensdag 13 juli ’22

New York 2022

Start spreading the news, i’m leaving today!! New York New York! De wekker staat op 04:00 uur. Iedereen is op tijd wakker. “Waar is Chico?” vraagt Ashley, de jongste telg van ons reisgezelschap. Chico, onze ouwe viervoeter, hebben we gisteren (last minute) naar Edward gebracht weet je nog? “Oh ja”…. Nou ja, iedereen is weer op hoogte …

Verder bestaat ons reisgezelschap uit Wop & Esther, zeg maar de vader en moeder. Voor de oplettende lezer: Ja het klopt dat we nog een dochter hebben. Echter onze (bijna) 22-jarige telg blijft thuis, gaat veel werken en heeft de verantwoording over het huis, die zij over ruim een week ook weer schoon op dient te leveren.

Afijn.. vijf uur in de auto richting P3 lang parkeren. Gisteren, bij het online inchecken, kregen wij de melding dat de check in van Ashley niet gelukt was, voor moe(s)ten wij nog apart naar de incheckbalie. Nu wil het feit dat op P3 een early check in is voor vluchten met KLM. Nadat wij de auto hebben geparkeerd zijn wij direct aan de beurt en heeft ook Ashley een boarding pass. Met de shuttle bus naar Schiphol: We moeten uitstappen bij Schiphol Plaza, wegens de Schiphol drukte gekte wordt je niet meer bij de juiste vertrekhal afgezet.

Overigens komen wij er terloops achter dat wij onze vers gesmeerde kadetjes in de auto hebben laten liggen, nou ja die liggen er over acht dagen ook nog wel, iets minder vers, dat dan weer wel……

We sluiten aan bij de rij voor de security check. Tegen alle nieuwsberichten in is het niet extreem druk op Schiphol, desondanks duurt het toch een uurtje voordat onze bagage is gescand en we door kunnen naar de juiste gate. Onze gate is D47, in mijn hoofd dwaalt D57 rond dus sluiten we eerst aan bij een vlucht naar Minneapolis om vervolgens heel snel weer tien gates terug te lopen naar D47….

Na het laten zien van onze boarding passen wordt er verteld door de aardige meneer van de beveiliging dat Ashley een aparte check krijgt, omdat ze (nog) minderjarig is moet een van ons mee. Helemaal prima, wij hebben niets te verbergen. Niet veel later kwam de beveiliging daar ook achter en mocht zij zich weer mengen tussen het gewone vliegverkeer. Wij worden erop gewezen dat we het zogenaamde Attest formulier nog moeten invullen (hiermee verklaar je dat je niet ziek bent en je Covid-19 vaccinaties hebt gehad), zo goed voorbereid als wij zijn hebben wij dat natuurlijk thuis al gedaan.

Het Attest formulier moeten we inleveren bij de gate, ondanks dat wij die gisteren ook al digitaal naar de KLM hebben verzonden.  Voordat wij dan het vliegtuig in kunnen wordt Esther ook even verzocht om mee te lopen met de beveiliging. Een serieuze beveiligingsbeambte onderwerp Esther aan een gelijke test die dochterlief Ashley een kwartier eerder onderging.. “Oh leuk, die zie je ook altijd op de televisie” roept Esther nog vrolijk.. Iets spannender wordt het als apparaat “ALARM” laat zien.  Een tweede test is wel “Groen”, we hadden niet anders verwacht, op bijzonderheden zitten we al helemaal niet te wachten.

Het vliegtuig vertrek stipt op tijd en even na 10:00 uur hangen we in de lucht.  Bijna acht uur later landen we op JFK airport te New York. Het valt op dat wij geen douaneformulier meer hoeven in te vullen, er wordt niet naar gevraagd. De rij bij de immigrations is niet heel erg lang en met ongeveer twintig minuten zijn wij “good to go”!

Onze koffer hebben we kunnen volgen met een Apple Airtag, werkt fantastisch! Je kan met enige nauwkeurigheid zien waar je koffer waar de Airtag in zit verblijft. We zien dat die keurig met ons is meegereisd, altijd fijn!

We nemen de Airtrain (A $8,- per persoon) naar het dicht bij zijnde metrostation en met een klein uurtje staan wij midden in Manhattan. We besloten het laatste metro (lees overstap naar een andere lijn) station over te slaan en lopen naar ons hotel.  (Holiday inn – Financial district) Daarbij maken we een extra rondje als we doodleuk een blokje om gaan, ach zijn de spieren ook weer soepel. Ook soepel verliep het inchecken, wij krijgen een kamer op de 28ste verdieping(!) met een mooi uitzicht. Na wat opgefrist te zijn gaan we de omgeving van het hotel verkennen.

We lopen eerst even richting een T-Mobile winkel, om een of andere onduidelijke reden wil mijn Amerikaanse Simkaart niet activeren, gelukkig wordt het aldaar snel opgelost. Via Broadway wandelen wij naar Wallstreet, waar wij de Charging Bull tegen het lijf lopen, nou soort van dan. Dit populaire bronzenbeeld verzet namelijk geen millimeter. Het is er druk, veel mensen willen er mee op de foto, van zowel de voor als de achterkant. Wij doen het met een overzichtsfoto..  Vanaf deze veel gefotografeerde stier wandelen wij verder naar Battery park. En ja hoor, wat horen wij daar uit de speakers? Sister golden hair van America, wat is daar nu bijzonder aan hoor ik je denken. Dat gaan we uitleggen, wij hebben een soort top 5 van Amerika vakantieliedjes. Elke keer als wij aan de overkant van de plas zijn horen we op de eerste dag wel 1 van deze nummers uit een speaker knallen. Zo ook vandaag, dat kan geen toeval meer zijn……

Inmiddels is het al bijna zes uur en we hebben trek. Via het indrukwekkende ground zero memorial, wat om de hoek van het hotel ligt, komen we terecht bij Bill’s burgers. Oef, dat was me een burgertje zeg; met Mac ’n Cheese, brisket, en veel meer.. Die ging er wel in na zo’n lange dag. Een dag die voor de dames al lang genoeg geduurd heeft, tegen half acht zijn we op de hotelkamer. Waar we met een prachtig uitzicht en dito zonsondergang worden beloond. Nog geen dertig minuten later zijn de ogen van de oudste dame al dicht. Benieuwd hoe laat, of eerder, hoe vroeg de eerste wakker wordt…..

Bill's Burger

Dag 02 – Donderdag 14 juli ’22

Nog voor vier uur wakker. Blafwarm. Ook een beetje eigenschuld. De airco, die pal naast het bed staat, hadden wij voor de nacht uitgezet. Aangezien we van de hotelkamer geen sauna willen maken toch maar weer even aan het werk gezet, dan maar even het laken wat extra hoog optrekken. We rekken, met nog wat gewoel en gedraai, tot een uur of vijf. Dan ff douchen en lekker rustig aanmaken voor de eerste volle dag in New York City!Charging Bull

Even na zeven uur gaan we op pad. Het beloofd weer heerlijk weer te worden. De hele week boven de 30C; ik zeg, kom maar op! We scoren een ontbijtje om de hoek van het hotel bij een lokale eetgelegenheid. met een volle bak gloeiend hete koffie lopen we naar de Charging Bull, “Hey daar zijn jullie gisteren toch ook al geweest’ hoor ik je denken… Yep, dat klopt!  Maar het is nu kwart over acht in de ochtend en er staat geen rij toeristen! Esther maakt van de gelegenheid gretig gebruik en pak de stier (Bull) even flink bij de ballen!

De rest van de koffie drinken we even rustig, onder het genot van een paar New Yorkers, op op een bankje in een parkje aan het einde van Wallstreet.  Hierna besluiten wij de metro te pakken richting het midden van Manhattan, we komen terecht in Grand Central Terminal die je zou kunnen kennen van de (teken)film Madagascar,.  We lopen langs de Chrysler Building en via een indoor markt, (Met woeker prijzen!, $9 voor drie gepelde mandarijntjes, pfffff.) naar het Empire State Building. Gewoon voor de foto, kunnen we die ook weer afstrepen!

Na enige tijd zoeken wij een metro station op met een metro die ons naar Brooklyn Bridge park in Brooklyn brengt, of in ieder geval in de buurt. Het lukt! Niet veel later zitten we op een bankje naar de skyline van Manhattan te turen en nuttigen onze meegebrachte Picknick. Na een klein uurtje hebben onze voeten voldoende rust gehad en staan we weer op om onze weg te vervolgen. Na vijf minuten, als wij opzoek zijn naar een toilet, lopen we binnen bij ‘Time out market’. Niet bewust, want we hadden geen idee dat deze hier zat. Een leuke toevoeging met voldoende eetgelegenheden, helaas pindakaas wij hadden net een picknick verorberd, maar ook met een dakterras op de vijfde verdieping. Een uitstekende plek om daar een lokaal biertje, Brooklyn lager, van de tap uit te proberen! Een prima biertje onder prima omstandigheden!

Brooklyn Lager

Met een verhoogd vochtgehalte maken we aanstalten om vanuit Brooklyn terug te lopen naar Manhattan, dat doen wij via de Brooklyn Bridge. Met een ijsje in de hand (a $5,- per stuk) lopen we in een rustig tempo, want het is tenslotte nog steeds heel warm (maar wel lekker!), naar de overkant. We doen er ongeveer 40 minuten over, direct na onze middagwandeling lopen we door naar het hotel. Even een (uit)rust momentje. We spreken af dat we rond vijf uur weer op pad gaan; zo gezegd zo gedaan.

De trip gaat richting Wallstreet om daar de metro te pakken naar het Yankee stadium, daar spelen vanavond de 27-voudig World Series winnaar The New York tegen de Cincinnati Reds. Na een rit van ongeveer een half uur komen wij aan bij het stadion. In de directe omgeving vinden wij een Taco Bell. Daar wordt onze avond maaltijd, alvast, genuttigd! 

Ongeveer een half uur voor de wedstrijd zitten wij in het stadion. Als de wedstrijd begint is het nog niet heel druk, maar gedurende de wedstrijd begint het stadion toch aardig vol te raken. Je kan merken dat het voor Amerikanen een sociale aangelegenheid is zo’n wedstrijd. Er worden veel groepsfoto’s gemaakt, veel heen en weer gelopen en nog veel meer geouwehoerd. Ok, dan maken wij ook maar even een groepsfoto!………..

Yankee Stadium

Hey! Hey Sir! What do you have in your hand? Roept een Yankee supporter naar een lotgenoot, die met een emmer gefrituurde kip, op de trap staat. Als laatstgenoemde een beetje verbaasd staat te kijken. Begint het hele vak te “zingen” : ‘ChickenBucket! Chickenbucket! Chiiiickenbuuuucket!!’…  Het zorgt voor zeer grappige taferelen.  Maar goed ook want de eerste drie innings is de baseball wedstrijd verre van interessant; het staat nog steeds 0-0.  We besluiten, na de zesde inning (1-1) te vertrekken, niet omdat we het niet leuk vinden, maar we zijn al dik twee uur verder. Hoewel de wedstrijd wat leuker om naar te kijken wordt, mede om dat de supporters zicht beginnen te roeren, maken wij toch de stap naar de metro, Wij willen graag de drukte voor zijn..  en de ervaring kunnen wij alvast bijtellen!

Aangekomen in het hotel zie ik op de website van sportverslaggeving van ESPN dat de wedstrijd nog steeds aan de gang is. Na negen innings staat het 4-4 en omdat bij de meeste grote Amerikaanse sporten er altijd een winnaar moet komen, volgt er een tiende inning, Als de game ten einde is gekomen is het ongeveer 22:45, wat betekent dat deze bijna 4 uur (!) heeft geduurd,..  Dat is, en had, een lange zit geweest! De Yankees verliezen ook nog eens: 7-6.  We sloten de avond af met het schrijven van het reisverslag en een nachtfoto van het uitzicht van de hotelkamer.

New York by night

Dag 03 – Vrijdag 15 juli ’22

Voor zeven uur wakker en dus weer vroeg op pad. We reizen als eerste af naar 2880 Broadway, daar zit namelijk Tom’s restaurant. Waarom speciaal daar naar toe? Nou dit is gewoon een hele beroemd restaurant. Dir restaurant was de inspiratiebron voor Suzan Vega’s “Toms Diner” en schijnt een behoorlijk relatie te hebben met Jerry Seinfield als opname locatie voor een van zijn Tv Shows..  Wij genieten gewoon van Scrammbled eggs en bacon en zien aan de muur dat Morgan Freeman dat ook ooit heeft gedaan. Misschien zat hij wel aan hetzelfde tafeltje,,,,

Tom's restaurant

Het smaakte bijzonder goed, met een volle maag en bijzonder veel zin verplaatsen wij ons weer door New York City. Dat verplaatsen dan we veelal te voet maar natuurlijk ook met de Subway waar wij op de eerste dat een zeven dagen ‘unlimited’ kaart voor hebben gekocht; Ideaal.  De metro brengt ons naar Chelsea market, Deze voormalige koekjesfabriek staat helemaal vol eetkraampjes. Het is zelfs een van de grootste ‘food markets’ ter wereld! Heel leuk om hier ‘s morgens even doorheen te lopen om zo allerlei lekkers verzamelen. Omdat het nog redelijk vroeg is zijn er nog veel ondernemers gesloten. Wij hadden eerder wat versnapering bij een lokale supermarkt aangeschaft, dus voorlopig redden wij het nog wel even.

VesselVanaf Chelsea market is het slechts een klein stukje naar de High line; High Line Park is een langgerekt, hoog-liggend stadspark in Manhattan. Het park werd aangelegd op het traject van de West Side Line, een in onbruik geraakte goederenspoorlijn van de New York Central Railroad. Het is een leuke wandeling en die leggen we af in een toeristentempo: Even zitten, stukje lopen, fotootje maken, ergerend achter een stel zwalkers aanlopen en er moeilijk langs kunnen. Het is evengoed moeite waard en als je in New York city bent, deze wandeling zeker niet overslaan.

Aan het einde van de route eindigen wij bij The Hudson Yard en lopen we tegen ‘The Vessel’ aan. The Vessel in New York is een gebouw  gelegen aan High Line Park. Het bestaat volledig uit trappen en verbindende platforms en heeft een naar boven uitlopende half ovalen vorm. Helemaal naar boven kunnen we niet, dit gedeelte is afgesloten vanwege mogelijke springers; dit wil je toch niet meemaken….

Na wat te hebben gedronken en wat winkels hebben bezocht (Ashley koopt een spijkerbroek bij Levi’s en Esther is heel blij met haar vrijheidsbeeld bedeltje voor aan haar Pandora armband) nemen we de route via Highline park weer terug. Dit keer eindigen we in de buurt van ‘Little Island“. Little Island bij Pier 55 is een kunstmatig eilandpark in de Hudson River ten westen van Manhattan in New York City, grenzend aan Hudson River Park. Leuk om even wat tijd door te brengen, dit is dan ook wat wij doen..

Het einde van de middag frissen wij ons even op in ons hotel om vervolgens een uurtje later weer uptown te reizen met de metro. Wij stappen uit bij Grand Central terminal en gaan op zoek naar de ingang van SUMMIT One Vanderbilt. met twee verdiepingen met spiegels van vloer tot plafond, biedt deze attractie een geheel nieuw perspectief op de stad terwijl de skyline van Manhattan overal om je heen wordt weerkaatst. Supertof! Hier brengen wij ruim een uur door. Heel even twijfelen we nog over een cocktail op het dakterras, maar de $18,- per stuk heeft ons doen besluiten de lust naar alcohol voor nu maar even over te slaan..

 

Na dit avontuur op hoogte begeven wij ons te voet naar “Time Square” , het is er druk.  In de shop van het Hardrock hotel koopt Ashley een T-shirt en ik een nieuw petje. Degene die ik op heb is versleten en aan vervang toe zullen we maar zeggen. Omdat we trek hebben kijken we even waar we willen eten, dat we de inwendige mens willen verwennen is ook niet zo gek. Een snelle blik op de klok leert ons dat het al acht uur is geweest. Na een aantal afkeuringen op geslecteerd voedsel, stel ik voor om naar een Panda Express te gaan. Altijd lekker (en niet te duur) voor een snelle hap! De inschatting qua afstand was iets de makkelijk, met protesterende voeten van beide dames bereiken we dan eindelijk de Panda Express.  Het smaakt desalniettemin heerlijk, daar waren wij echt even aan toe.

Als ik voorstel om nog even naar Time Square te lopen, kijken twee paar ogen tegelijk mijn kant op. Zonder woorden weet ik dat er verlangd wordt naar een verfrissende douche en zacht bedje. Hoewel wij graag het maximale uit de vakantiedagen willen halen is het voor vandaag wel mooi geweest. Morgen is er weer een nieuwe dag en dan hebben we vast nog wel tijd om te doen waar nu absoluut de behoefte niet aan is.  met een half uurtje zijn we terug bij het hotel en nog geen uur later zijn diezelfde vier ogen gesloten…  Het derde paar volgt later, na het schrijven van het verslag..  Tot morgen!

Dag 04 – Zaterdag 16 juli ’22

Wij zijn inmiddels gewend aan het tijdsverschil. Getuige het feit dat we alledrie pas rond negen uur wakker zijn. Eerst met de metro naar Time Square alwaar wij door Elmo, Minnie Mouse en Spiderman worden belaagd, alsof je in een slechte tekenfilm zit. In die kostuums zitten veelal op geld beluste Aziaten die de toeristen met een foto willen verleiden. En daarna natuurlijk op geld vragen. Advies niet op deze New York tourist trap in gaan, We zetten onze voeten in de richting van Bryant park en genieten daar van een ontbijtje, heerlijk aan een tafeltje onder het genot van een kop (Lees halve liter) koffie en een kaneelbroodje. Mensen kijken, de een loopt wat rondt de ander zit met een schetsboek opschoot en weer een groep andere mensen zijn met een een soort ochtendgymnastiek-ritueel bezoek op het grasveld. Helemaal leuk! Terwijl de musjes in het losse zand badderen, drinken wij onze koffie op en maken ons klaar voor een dagje de toerist uithangen in New York City.

Bij Whole Foods, kopen we wat drinken en vers fruit voor later op de dag. Vervolgens begeven wij ons naar fifth avenue, en omdat Ashley volgens haar eigen zeggen nog niet genoeg heeft gegeten spoort ze het ouderlijk gezag aan om voor haar een Corndog (een knakworst met een krokant deeglaagje) te kopen. Zes dollar armer en een opgewarmde Corndog later resulteert in een blij kind..  Ok, wij ook blij,..

Corn dog

Via de Radio City Music Hall, komen wij aan op Rockefeller Plaza. Op Rockefeller Plaza bij het Rockefeller Center staat een 5,5 meter hoog gouden standbeeld van Prometheus van de hand van de beeldhouwer Paul Manship bij fonteinen. In de winter is hier een ijsbaan, waarop wordt geschaatst, en staat er een enorme kerstboom. Nu zijn er mensen aan het rolschaatsen op ritmische muziek. Af en toe gaat er iemand onderuit wat voor een vermakelijk schouwspel zorgt.

Ondertussen heeft de klok het middaguur alweer gepasseerd, aan de over kant van de straat zien wij de St. Patrick’s cathedral. Daar werpen we even een blik naar binnen en het valt op dat ook hier al commercieel gedacht wordt. Voor het branden van een kaarsje dien je twee dollar achter te laten. Wij nemen gratis plaats op de trappen voor de cathedral en nuttigen daar ons meegebrachte fruit. Na weer opgeladen te zijn met de nodige vitamines laten wij ons weer opnemen in de menigte..

Naked CowboyWe bezoeken diverse winkels, onder andere de M&M store, NBA Store en American Eagle Outfitters, Alleen bij de laatste kopen wij wat. Ashley een shirtje en ik een luchtje. Ga ik misschien toch nog eens lekker ruiken… Als ik aan Esther vraag waarom wij de Naked Cowboy nog hebben gezien, denkt zij dat ik haar in de maling neem. De beste man staat pal achter ons! Als middag snack scoren wij een donut bij Krispy kreme, vers gebakken zijn ze het lekkerst! De rest van de tijd brengen wij gewoon door als toerist op of rondom Times Square. Op 6th avenue is een gigantische markt, met veel lokaal eten en snuisterijen.. Omdat wij vandaag nog niet genoeg hebben gegeten delen wel een soort gyros op flatbread.  Verdorie dat was best lekker! Als het tegen het einde van de middag loopt begint Ashley zich af te vragen of het niet eens tijd wordt om de metro te pakken richting Outback Steakhouse, Aangezien wij dit hadden beloofd en het zo langzaam aan wel tijd is geworden voor een plekje om wat uit te rusten onder het genot van een hapje en een drankje, pakken we onze kont op en sjokken richting het dichtstbijzijnde metrostation.

De Outback wordt snel gevonden en niet veel later zitten we aan de Blooming Onion waar wij sinds het begin van de vakantie naar uitkijken, Oh en terloops hebben we ook een paar cocktails besteld, dit keer kosten ze slechts $7,-, dat maakt het schuldgevoel tegenover de 18$ cocktails van gisteren toch een stuk minder! Ps. geen zorgen Ashley zit gewoon aan de Pink Lemonade…

Blooming Onion

Met een paar heerlijke stukjes ‘Medium Rare’ vlees achter de kiezen, zitten we nog even kort na. Plaats voor een nagerecht is er niet. We wandelen een klein half uurtje uptown en zien het hotel waar wij verblijven toen wij voor het eerst in New York waren,  Er tegenover pakken de metro bij Madison Square garden. Nog geen half uur later stappen we in de overvolle lift omhoog naar de 28ste verdieping van ons hotel.  De lift protesteerde, want ongeveer halverwege leek het of hij een soort van vrije val maakte, laten we zeggen dat dat een spannend momentje was onder de aanwezig in de lift. Mede hierom stappen we uit als de deuren opengaan op de 24ste, de laatste vier verdiepingen doen wij te voet en verwerken dit maar als een eenmalig incident.. Al met al weer genoeg meegemaakt vandaag, De rest van de avond brengen we de avond door op de hotelkamer en kijken op tv naar de Yankees Vs de Boston Red Sox. De Yankees weten nu wel te winnen, dat doen ze bovendien overtuigend en met twee homeruns: 14-1.

Dag 05 – Zondag 17 juli ’22

Rond zeven uur worden we wakker.en dat op zondag. We starten rustig op, want vandaag zijn we laat thuis. Vanavond hebben wij een verrassing voor Ashley.. Daarover later meer 😉 Het plan is om te ontbijten bij Green Acre Park bij Carol’s Café. Het blijkt dat Carol een vrije zondag heeft, dus die gaat niet onze dollars incasseren. Een klein stukje terug, op de hoek van de straat, zagen wij een hele rij mensen staan bij een Bagel winkel (Ess-A-Bagel), Met zo’n rij mensen voor de deur dan moet het wel goed zijn lijkt ons. Ik sluit aan achter in de rij totdat een medewerker na een minuut of tien roept dat er ook een expresslane is. Bagels & Cream chease inpakken en wegwezen. Smeren kunnen we zelf wel. Het is inderdaad een heerlijke bagel en onder het genot van een bakje koffie beginnen wij onze dag bij Green Acre Park.

Het volgende project van vandaag is fietsen in Central Park. Aan de rand van het grootste stadspark van New York huren wij drie fietsen en toeren de komende twee uur door deze groene oase in deze betonnen stad. Daarbij maken wij stops bij het Image momument voor John Lennon, evenals bij de Dakota building waar hij werd neergeschoten. We eten een ijsje bij Turlte pond met de gezellige aanwezigheid van vele schildpadden. Die twee uur vliegt voorbij en wij moeten ons een soort van haasten om de fietsen op tijd terug te brengen, maar het lukt!

In de middag gaan wij naar Coney Island. Het beroemde Coney Island in New York heeft zijn naam te danken aan de Nederlanders. Dankzij de wilde konijnen die hier ooit ongebreidelde liepen. Konijn werd verbasterd tot Coney. Het pretpark is oud en vooral erg prijzig. We lopen even naar de zee en merken op dat elke familie die hier op deze zondag een plekje op het hete zand heeft veroverd een eigen muziekbron mee heeft, de een nog luider dan de ander. Reden genoeg om deze kakofonie van geluiden snel te verlaten. Natuurlijk eten wij wel een hotdog bij Narthans! Jaarlijks worden hier eetwedstrijden gehouden en dat is een ware nationale gebeurtenis. Het record (2021) staat op naam van Joey Chestnut die in 2021 76 stuks naar binnen werkte in 10 minuten! Dit jaar dit Joey het wat rustiger aan, het waren er ‘slechts’ 63.

Tegen een uur of vijf zijn we wel uitgekeken op het konijneneiland en besluiten om naar de wijk Dumbo te gaan om bij ‘Time out New York’ een biertje te drinken. Ach weet je, we doen er ook een heerlijke steenoven pizza bij!  Tegen acht uur moeten we vertrekken en gaan wij te voet naar Duggal Greenhouse, waar een heuse Stranger Things Expierence is opgebouwd. Ashley heeft het ondertussen allang geraden, want ze krijg naar eigen zeggen allemaal Stranger Things reklame op haar Instagram. Daarom wist ze dat het er was. Oh en ze moest ook nog een haar Hell Fire Club shirt aan vandaag. Dat was dus een optelsom voor haar.

Google maps is ons niet gunstig gezind, want die stuur ons een hele verkeerde kant op. Hoewel ze wel dat wij afgesloten gebieden doorkruizen om ons doel te bereiken. Op een bepaald punt komen we meer mensen tegen die tegen hetzelfde probleem zijn aangelopen. Opeens, vraag niet hoe, weet iemand in het gezelschap dat we een stuk terug moeten lopen en dan rechts bij de Supermarkt. Eenmaal terug zien we een groot Strangers Things borg met een pijl de juiste richting op. We voelen ons een beetje dom, want daar zijn we een kwartier lopen geleden ‘ gewoon ‘ langsgelopen. Afijn, we hebben het doel bereikt en daar gaat het om!

Stranger Things

De expierence is erg leuk en bovendien interactief. We brengen hier een uur of twee door en gaan te voer terug naar het dichtstbijzijnde metrostation. Het is aanmerkelijk korter lopen dan op de heenweg, Het is al laat en de metro gaat niet meer zo frequent als overdag, we moeten dus even wachten op een van de weinige metro’s die er nog gaan. Eenmaal rollend over de rials dienen we over te stappen, tot onze grote verbazing rijdt die trein niet op zondag. Dat was niet wat Google ons vertelde.. Had ik al gezegd dat Google vandaag niet lekker meewerkt? Nou dat was dus andermaal bevestigd.  We besloten om de eerste de beste te pakken richting Manhattan en rond middernacht komen we daar ook aan. Helaas is ons hotel nog op zo’n 25 minuten lopen. Daar hebben we alledrie absoluut geen zin in, maar er lijkt weinig anders op te zitten.. Na een minuutje of vijf verschijnt er opeens een taxi, snel steek ik een hand in de lucht en whew gelukkig was die leeg en heeft de aardige chauffeur uit Pakistan er geen probleem mee om ons buiten de meter om, voor $15,- Cash, op de hoek van ons hotel te droppen. We kapot en doodop, maar heel blij dat we binnen enkele minuten languit kunnen. Na een verfrissende douche is dat ook niet tegen dovemansoren gezegd!

Dag 06 – Maandag 18 juli ’22

Vanochtend bezoeken wij het indrukwekkende 9/11 memorialmuseum. Sinds 21 mei 2014 bestaat het 9/11 Memorial Museum in New York. Het museum is gebouwd om de aanslagen van 9/11 te herdenken. Er is een vaste herdenkingstentoonstelling met onder andere persoonlijke spullen, foto’s en audio- en videomateriaal. Alles wat te maken heeft met de aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001 en het bombardement in 1993 vind je in dit Memorial Museum. Het museum staat bij Ground Zero, de plek waar eens de Twin Towers stonden.

911

Hier zijn we dik twee uur indrukken aan het opdoen. Veel beelden staan natuurlijk nog op het netvlies, maar als je zo die brandweer auto ziet staan en veel overgebleven stukken van de Twin Towers, wekt dat toch weer een hele andere indruk,…………………….

De middag is gereserveerd voor een bezoekje aan Chinatown. Omdat we wel trek hebben, we hadden het ontbijt overgeslagen, Schuiven we aan een tafeltje bij Popeye’s (lees fastfood gefrituurde kip) het smaakt goed en de porties waren weer veel te groot. Het overgebleven voedsel gaat mee een een tasje en wordt niet veel later overhandigd aan een dakloze op straat. “God Bless you” is zijn antwoord.  Na veel Chinezen ontwijken op straat en de geur van Peking eend hebben we genoeg gezien van Chinatown, leuk om daar even rond te wandelen.

Een hoogtepuntje van de dag is toch wel het bezoek aan de nog actieve brandweerkazerne op 14 N Moore St. Dit is namelijk het Ghostbusters Headquarters! Gebruikt in de originele film als locatie en dus nog steeds in gebruik door de brandweer. Helaas gaat de deur net dicht, nadat wij zijn aangekomen. Ik heb mij laten vertellen dat ze daar ook souvenirs verkopen. Had er graag een mee naar huis genomen.  Zonder souvenir, nog even richting Times Square, waar Ashley nog wat kleding koopt bij Forever 21. Al die dagen achter elkaar de gehele dag op pad eist zijn tol en alledrie merken we op dat onze voeten wat willen uitrusten. Volgens de activiteiten app van de Iphone zit er al ruim 80 kilometer te voet op deze week, dus nemen wij het wijze besluit om even te gaan chillen in de hotelkamer. Daar komen we aan rond vijf uur, twee en half uur later zijn we nog steeds aan het chillen en lijkt het er op de de rest van de avond in of rond het hotel gaat plaatsvinden. “Gaan jullie anders maar, ik overleef het wel” stelt Ashley ons gerust vanuit haar bed.. Dekentje alvast overhaar heen dat wel…

Het ouderlijk gezag maakt nog een wandeling door de straten van New York, scoort terloops nog een klein burgertje bij Shake Shack en is twee uurtjes later weer terug op de hotelkamer. Ashley is nog wakker:” Ik ben gewoon lekker aan het chillen, pas maar op want nu heb ik morgen weer heel veel energie!” …. We gaan het meemaken,….

Dag 07 – Dinsdag 19 juli ’22

Rond een uur of zeven worden we wakker. Mooi! Dan hoeven we ons niet te haasten en zijn toch nog op tijd op pad. Vandaag gaan wij met de Staten  Island ferry. Deze brengt je gratis naar Staten Island. Je vaart dicht langs het vrijheidsbeeld en je hebt op de terugweg een prachtig uitzicht op de skyline van New York. Op Staten Island bezoeken wij de in 2019 geopende Empire Outlets, pal naast de terminal van de Staten Island Ferry. Er staan nog veel panden leeg, enkele winkels zijn er wel te vinden zoals H&M, Levi’s & Nike Factory store, de beleving zoals wij die ‘gewend’ zijn van de Outlets in Florida die is er niet. Het is erg rustig en het oogt een beetje kil. Hier verblijven wij dan ook niet erg lang, behalve in een winkel (H&M) zonder Airco notabene; Ashley neemt haar tijd voor het passen van wat zomerse kleding.

Terug op de boot naar het vaste land naar Manhatten hebben wij een prachtig uitzicht en in een klein half uurtje zijn wij weer aan de overkant. De middag brengen we door in Midtown Manhattan en vermaken ons op of in de omgeving van Fith Avenue. Ook bezoeken wij nog de New York Public Libary. Het imposante gebouw is met de hoge plafonds, grote trappen en mysterieuze zalen leuk om te ontdekken. De bibliotheek wordt ‘bewaakt’ door de twee stenen leeuwen Patience en Fortitude die naast de ingang staan.

Ons laatste diner vindt plaats bij TGI Fridays, afsluiten bij een Amerikaanse keten. Het smaakt prima vooral de TGI Bourbon glaze die je bij bepaalde gerechten krijgt blijft een favoriet, jammer dat ze die niet in flessen verkopen. Na dit ‘galgenmaal’ begeven wij ons te voet naar The Edge; Dit gebouw bevindt zich op een locatie aan de Hudson en je ziet je heel Manhattan, van het Vrijheidsbeeld tot Central Park, en de wolkenkrabbers van het financieel district. Weer een ervaring op zich! Wij verblijven hier totdat het donker wordt voor een nog meer betoverend uitzicht. Even na tienen ploffen we na onze laatste volle dag New York op ons hotel bed, die overigens de hele week prima dienst hebben gedaan; Ze slapen voortreffelijk,….  De koffers inpakken doen we morgenochtend…

The Edge

Dag 08 – Woensdag 20 juli ’22

Tja, en dat zit het er alweer zo goed als op. De koffers worden gepakt, we scoren nog een ontbijtje (De breakfast burrito!) bij het hotel, waar de ober voor het gemak de tip zelf maar ff op de rekening zette en dit ook direct doorberekende bij het afrekenen. Wij checken alvast uit. Geven onze koffers nog even voor anderhalf uur in bewaren en doen nog even de laatste New Yorkse indrukken op rondom het 911 memorial. Rond het middag uur is het tijd om de reis terug te aanvaarden. Kennelijk willen wij nog niet naar huis want we stappen op de verkeerde metrolijn, die ons uiteindelijk toch via een omweg naar de Airtrain richting JFK airport brengt..  Toch weer aardig wat Dollars (euro’s!) lichter komen we aan bij Terminal 4, de DL047 wacht op ons,……

Dag 09 – Donderdag 21 juli ’22

Voor de afgesproken tijd arriveren wij op Schiphol, onze koffer is keurig meegekomen en nog geen half uur na de landing zitten we in de shuttlebus naar parkeerplaats P3. De broodjes liggen nog in de auto, met hier en daar een schimmelplekje dat wel. De eerste de beste prullenbak is er blij mee.  Met een uurtje rijden zijn we thuis, alweer Shannon op ons staat te wachten.. En voor de nieuwsgierigen, het huis zag er keurig uit..   Koffers uitpakken, een paar uurtjes bijtanken en weer een herinnering rijker…  Nu maar weer sparen!

Wat kost New York City? – Tips voor uw trip naar the Big Apple!

4 Reacties

  1. Heel erg leuk om te lezen en inspiratie opgedaan! Dank voor de link Esther. groetjes Ellen

  2. Wat is die verrassing dan? Het wordt nu wel heel spannend…

  3. Soms moet je stilstaan bij wat je hebt.

  4. Zo.. die lift! Ik zou voortaan 28 verdiepingen met de trap gaan!

Geef een reactie